For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

MUNKÁT GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN

A kenyérkereső: The Breadwinner

A kenyérkereső: The Breadwinner

Olyan földön élünk, ahol az ember a legnagyobb kincs!

A kenyérkereső (The Breadwinner) filmajánló: az animációs dráma 2001-ben játszódik, a tálib rezsim alatt. Parvana egy fiatal 11 éves lány aki Kabulban, Afganisztánban nőtt fel a mozgalom alatt. Miután apját jogtalanul letartóztatták, Parvana fiúnak álcázza magát, hogy megvédje családját. Parvana rettenthetetlen kitartással, erőt merítva az apa által mesélt történetekből kockáztatja az életét, hogy megtalálja apját, illetve kiderítse, hogy életben van-e még. Egyszerre izgalmas és bámulatba ejtő.

A kenyérkereső megmutatja, milyen lehet egy ilyen világban élni és hogyan lehet túlélni.

A kenyérkereső egy aktuális és ösztönző mese a történetek páratlan erejéről, amik a kilátástalanságban is képesek reményt adni, egybekovácsolnak és megtisztítanak minket. A mese, mint szellemi táplálék olykor ad annyit, hogy átvészeljuk a napot és folytatódjon tovább az élet.

Ha úgy nézel ki, mint aki elhiszi, ők is elhiszik majd!

Kenyérkereső: az a személy, aki megkeresi a pénzt, hogy eltartsa a családot. Jövedelme a családfenntartás alapvető szükségleteinek kielégítésére szolgál, annak elsőszámú forrása.


Tovább: Kenyérkereső a munka világában: ezt jelenti pontosan

A kenyérkereső film történeti háttere

A történet Kabulban, Afganisztánban játszódik a tálib rezsim alatt. A tálibok 1996 és 2001 között voltak hatalmon Afganisztánban. A tálibok az általuk uralt területen az iszlám jogrendszert, a saríát vezették be. A nőket hirtelen radikális megszorítások érték: a fejet, az arcot és a testet teljesen elfedő parandzsa viselésére kötelezték őket, megtiltották számukra a hangos nevetést, kopogós cipőt, ékszerek és élénk színek viselését, illetve még a saját házuk erkélyére való kilépését is. A nőknek férfiak nélkül tilos volt elhagyniuk az otthonukat. A férfiaknak is kötelezővé tették a hagyományos muzulmán öltözet, valamint a szakáll viselését. Mindennapossá váltak a nyilvános kivégzések, csonkítások, testi fenyítések.

A 2001. szeptember 11-i merényletek után a tálib mozgalom az Egyesült Államokkal került szembe: megkezdték a terroristák és az őket támogató tálibok elleni hadjáratát. A radikális mozgalom hatalma hamar megingott, először Kabul, majd a radikálisok legfőbb bázisául szolgáló Kandahár eleste már a tálib kormány bukását jelentette.

A kenyérkereső animációs film – The Breadwinner

Karakterek:

  • Parvana: a 11 éves kenyérkereső, kockáztatja saját életét, hogy segítsen a családján, habár csak egy átlagos gyerek szeretne lenni.
  • Shauzia: Parvana korábbi iskolatársa, aki ugyancsak hasonló cipőben jár: neki kell eltartania a családját. Célja, hogy elszökhessen Afganisztánból, a tálibok elől.
  • Fattema: Parvana anyja, szintén tanult, de már nem dolgozhat. Mrs. Weerával (korábbi tanár, női aktivista) vágják le Parvana haját kilátástalan helyzetükben.
  • Nurullah: Parvana apja, tanár végzességű. Intelligens és külföldön is tanult – ez vezetett a letartóztatásához. Parvana az apja történeteiből meríti a bátorságot.
  • Továbbiak: Darya, Soraya, Razaq, Idrees

 

Megjelenés dátuma: 2017. november 17.

Rendező: Nora Twomey

Díjak és jelölések:

2018 – Oscar-jelölés – legjobb animációs film (Nora Twomey, Anthony Leo)

2018 – Golden Globe-jelölés – legjobb animációs film

2018ACTRA Awards nyertes

A Kenyérkereső a 11 éves Parvana-ról szól, aki arra teszi fel az életét, hogy biztonságot nyújtson a családjának és megmentse az apját. Parvana apja, Nurullah történelmet átszövő fantáziatörténeteket mesélt neki gyerekkorában, amikor a lány segített neki a piacon a talibánok irányítása alatt álló Kabulban, 2001-ben. Amikor az apját letartóztatják, Parvana az egyetlen, aki elég bátor ahhoz, hogy akkor is a keresse a férfit, amikor mindenki más már feladta a reményt. (Anilogue)

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Top