For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Alkalmi, időszakos munkák külföldön

Alkalmi, időszakos munkák külföldön

Az év utolsó három hónapja a legjobb időszak azoknak, akik csak rövid időre szeretnének munkát vállalni, mivel ilyenkor lehet a legtöbbet dolgozni, tehát legtöbbet keresni is! Sok időszakos munka azonban van a nyári szezonban is, természetesen azonnali kezdéssel – és még szaktudás sem kell hozzá!

Az életben számos olyan helyzet adódhat, amikor az alkalmi, időszakos munka jelentheti a megfelelő megoldást. Nem csak szezonális lehetőségek várnak, hanem olyan munkakörökre is rábukkanhatsz, amelyek időszakonként visszatérő jelleggel jelenthetik az anyagi biztonság forrását. Kicsit nyugatabbra egy 5 hónapos szezonmunkával például az ember annyit kereshet, mint idehaza 2 év alatt ugyanazzal a munkával…

Külföldi munka

Ha az ember ésszel választ magának új országot, és olyan dolgokhoz ért, amiből az adott országban hiány van, akkor máris sikerrel nézhet a munkakeresés elé. Annyi azonban egészen biztos, hogy mielőtt bármibe is belevágsz, a legfontosabb, hogy beszéld az adott ország nyelvét, de legalábbis tudj nyelveket. Enélkül ugyanis túl sok jóra nem számíthatsz, hiszen még egy egyszerű állásinterjún sem tudsz átvergődni, hiába lennél alkalmas a munkára. 

Magyar állampolgárok jelenleg valamennyi európai uniós országban tudnak jogi megszorítások, munkavállalási engedély nélkül legális munkát vállalni, nevezetesen: Svédország, Nagy-Britannia (továbbra  is!), Írország, Hollandia, Spanyolország, Portugália, Finnország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Belgium, Luxemburg, Németország, Ausztria, valamint Málta és az összes velünk együtt és utánunk csatlakozott ország; továbbá Svájc és Norvégia. A szabad munkavállalás értelmében ezekben az országokban ugyanúgy dolgozhatunk, mintha Magyarországon lennénk és igénybe vehetjük az ország szociális és egészségügyi szolgáltatásait is.

A külföldi munka ‘2 in 1’. Munka és nyelvtanulás lehetősége egyben. Legtöbb állás bárki által betölthető, aki beszél legalább társalgási szinten angolul, illetve németül! Arra számíthatsz, hogy legalább 250.000 Ft-nak megfelelő összeget fogsz tudni megspórolni, félretenni minden egyes hónapban! Hiszen a külföldi állások magasabb jövedelmezéssel járnak. Emellett rövid idő alatt is sokat fog fejlődni a nyelvtudásod, ha kihasználod az anyanyelvi környezet előnyeit, például egy angliai munka során, az biztosan csak javadra válik egész életedben! Ezen kívül beletanulsz egy szakmába és megismersz egy (sőt, számos) új kultúrát is, színesebbé teheted baráti köröd. 

Sok két diplomás áll be pultosnak – akár évekre, hogy kiegészítse vagy megteremtse a jövedelmét. Ehhez hozzátartozik, hogy nem szégyen leszállni a magas lóról, külföldön értékelik a tisztességes munkát. 

A külföldi munka segít megtartani a munkánkat a jövőben is

Bár jelenleg a munkaerő hiány a jellemző Európában, ez nem mindig marad így. Az egyre fejlettebb programoknak és mesterséges intelligenciáknak köszönhetően rengeteg (többnyire monoton) munkahely fog megszűnni mindenhol. Mit lehet ez ellen tenni? Az egyik megoldás, hogy mi is programozónak állunk. Ha ehhez nincs kedvünk akkor inkább a soft skillekre kell rágyúrnunk. A kutatók szerint a jövőben olyan munkavállalókat fognak jól megfizetett munkakörökben foglalkoztatni, akik önállóak, rugalmasak, gyorsan beletanulnak bármikor egy új feladatkörbe, és jól tudnak összedolgozni akár különböző nemzetiségű emberekkel is. Ezek viszont pont azok a készségek, amiket az iskolában nem, de egy külföldi munkavállalás során elsajátítunk. Új helyzethez kell alkalmazkodnunk, addig nem látott mindennapi problémákat megoldanunk és különböző kultúrájú emberekkel összedolgoznunk. Egy külföldi állással olyan új képességekre teszünk szert, amelynek pozitív hatásait akár még évtizedek múlva is élvezhetjük!

Néhány jó tanács

Nagyon fontos, hogy legyenek céljaid. Gondold át miért akarsz külföldön dolgozni, mit akarsz elérni és mennyi idő alatt, és legyenek ezek a mozgatórugói az indulásnak. Nem jó céltalanul elindulni. Tudd, hogy mi az amiben jó vagy, amivel el tudod magad adni az elején.

Ne becsüld alá magad, ha valamihez értesz egy kicsit is, abban könnyen lehetsz jobb és máris több lehetőség van előtted. Merj munkahelyet, vagy akár szakmát váltani. Sokan félnek, “Mi lesz, ha felmondok és végül egy rosszabb helyen kötök ki?” – na de mi van, ha sokkal jobb lesz? Nem tudhatod, amíg ki nem próbálod, és nem váltani azért, mert még nem rossz eléggé a helyzet, nagy butaság.

Észre kell venni a lehetőségeket és megragadni őket.

Egyedül kezdeni új életet külföldön biztosan nehéz az elején. Ne gubózz be, nyiss az emberek felé, érdeklődj, menj társaságba. Először mindenki a sajátjaihoz vágyik, de ha Te úgy érzed ismernél meg új embereket és kultúrákat, ahol ráadásul a nyelvet is gyakorolhatod, akkor inkább nézz szét, milyen lehetőségek, rendezvények  vannak, ahol külföldiekkel ismerkedhetsz. Nem kell félni, valószínűleg mások is érkeznek egyedül, akik pont így éreznek.

6 szakma, amivel biztos a külföldi állás

  1. Vendéglátóipar: szinte bármelyik országban.
  2. Építőipar: itt inkább középkorúak találnak munkát, jellemzően a német és osztrák piacon.
  3. Logisztika: főleg raktári munka, fuvarozás, elsősorban az Egyesült Királyságban és Hollandiában.
  4. Egészségügy: orvosok, nővérek, főleg Németországban és Egyesült Királyságban nagy rájuk a kereslet.
  5. Gyári munka, fémipar: szakképzetlen betanított munkások vagy képzett szakemberek, főleg Németországban és Hollandiában.
  6. Élelmiszeripar és mezőgazdaság: szinte bármelyik országban.

Te mit gondolsz?

Külföldön dolgozol? Megbántad, hogy kimentél? Megérte? Mit tanácsolnál azoknak, akik most indulnak útnak? Mire érdemes odafigyelni? Milyen hiányszakmákról tudtok? Várjuk válaszaitokat kommentben!

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kenyérkereső Blog

Blog

Keresés kulcsszóra a weboldalon

Legfrissebb Hirdetések
Top