For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Alkalmi munkavállalás feltételei

Alkalmi munkavállalás feltételei

Hol találhatsz könnyen és egyszerűen alkalmi munkát?

Álláskeresőként az egyik leggyorsabb opció a munkakeresésre, az álláskereső oldalunkra való regisztráció. Számos részmunkaidős, időszakos és alkalmi állás közül válogathatsz, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb másodállást.

Részmunkaidős állást keresel?

Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel profilodat is, vagy kérj értesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Mindez ingyenes!

Mi számít alkalmi munkának?

Alkalmi munkának számít az, ha az adott munkáltató foglalkoztatásában végzel munkát:

 • legfeljebb 5 egymást követő naptári napon,
 • legfeljebb 15 munkanapon egy naptári hónapon belül,
 • legfeljebb 90 munkanapon egy naptári éven belül.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy bizonyos mentesített keretösszegig adómentes a munkavállaló számára.

Ez a keretösszeg 2018-ban, azok számára, akik minimálbér alapján dolgoznak (tehát: az alapján, de nem feltétlen annyit keresnek), napi 8255 forint, garantált bérminimum szerint dolgozóknál – azaz, akik legalább középfokú szakképzettséget igénylő munkakört látnak el – pedig 10.790 forint. Akinek az egy napra jutó jövedelme meghaladja az említett összegeket, annak személyi jövedelemadót kell fizetnie, és fel kell tüntetnie az alkalmi munkából származó jövedelmét adóbevallásban.

A keretösszeg meghaladása után is csupán az SZJA fizetése terheli az alkalmi munkavállalót: nyugdíjjárulék, munkaerőpiaci-járulék, és egészségbiztosítási-járulék valamint egészségügyi hozzájárulás fizetésére nem lesz köteles. Ez egyben azt is magában hordozza, hogy nem lesz biztosított, azaz, nem élhet társadalombiztosításokkal – csupán balesetbiztosítása lesz a munkahelyi balesetek ellen.

Az alkalmi munkát végzők számát tekintve viszont a munkaadó számára van néhány feltétel. Az, hogy egy munkáltatónál hány alkalmi munkavállaló lehet, függ a munkaviszonyban ott dolgozók számától:

 • 20 vagy kevesebb alkalmazott esetén az alkalmi munkavállalók száma nem lehet több, mint 4
 • 20-nál több alkalmazott esetén az alkalmi munkavállalók száma legfeljebb az alkalmazottak számának 20%-a lehet.

A munkaadó részéről közteher fizetése szükséges minden egyszerűsített foglalkozásban alkalmazott dolgozó után: ez alkalmi munka esetén 1000 forint (idénymunka esetén 500 forint), a munkaviszony minden naptári napjára vonatkozóan.

Sokan másodállásban vállalnak alkalmi munkát. Te is ezen gondolkozol, vagy érdekel, miért jó így csinálni?

Olvass tovább!

Milyen álláshirdetéseket érdemes keresni?

Álláskeresés, azon belül is mellékállás keresése esetén, elsősorban azokra az állásajánlatokra érdemes felkapni a fejünket, amelyek részmunkaidős állások. Ezen kívül esetleg otthoni munka (home office), alkalmi munka, távmunka vagy hétvégi munka. Ezek lehetnek például 6, de akár 4 órás munkák is, amiket főállás után tudsz elvégezni. Ezek leggyakrabban a következő kategóriákban szoktak előfordulni:

 • Futár állás
 • Takarítói állás
 • Eladói állás
 • Raktáros állás
 • Recepciós állás
 • Portás állás
 • Felszolgáló állás

Természetesen másféle munkalehetőségek is lehetnek, de ezek a leggyakoribbak.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Top