For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Egyszerűsített foglalkoztatás – alkalmi munkavállalás 2019 szabályok, bejelentés

Egyszerűsített foglalkoztatás – alkalmi munkavállalás 2019 szabályok, bejelentés

Minimálbér, garantált bérminimum (szakmunkásbér) alkalmi munka, egyszerűsített foglalkoztatás esetén:

  • Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
  • Minimálisan fizetendő munkabér egyszerűsített foglalkoztatottak esetén 2019-ben
  • Egyszerűsített foglalkoztatási munkabér kiszámolása
  • Maximálisan fizetendő munkabér az egyszerűsített foglalkoztatás keretében

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony: két nagy csoportja van az egyszerűsített foglalkoztatásnak: a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunka (vagy szezonális munka), valamint az alkalmi munka és a filmipari statiszta.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, idénymunka keretén belül 120 napot lehet foglalkoztatni egy éven beül egy személyt, ha ugyanaz foglalkoztatja, ugyanazt a dolgozót. Azokat lehet ebben a formában dolgoztatni, akik valamiféle betakarítási munkát végeznek, vagy a földeken dolgoztatják idénykor, vagy nyáron strandon, büfében alkalmaznak valakit kisegítő munkára.

Az alkalmi munka csupán 90 nap lehet egy évben, továbbá egy naptári hónapban összesen 15 naptári nap, és legfeljebb 5 egymást követő naptári napon lehet foglalkoztatni, vagyis nem lehet egybefüggő 7 nap. A jogszabály naptári évet, napot és hónapot említ, vagyis az év közben megkezdett munkaviszonynál is alkalmazandó a szabály, a töredék évre, hónapra is érvényesek a szabályok.

A bevallást pedig havonta kell teljesíteni a tárgyhó 12. napjáig.

Alapesetben írásban kell megkötni ezt a munkaviszonyt is. Ha azonban az öt naptári napot nem haladja meg, akkor nem kötelező, valamint akkor sem kell írásos munkaviszonyt kitölteni, ha a mezőgazdasági idénymunka teljes időtartama a 30 napot nem haladja meg. Ellenben, ha a dolgozó, vagyis az alkalmi munkavállaló kéri, akkor írásos szerződést kell kötni. A jelenléti ív itt viszont minden esetben kötelező, úgy mint minden más munkaviszonynál.

Az egyszerűsített munkaviszonyt a munkáltató köteles bejelenteni.

A munkáltató bejelentési kötelezettségét – választása szerint – elektronikus úton, központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül (ügyfélkapu) vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesítheti (185-ös helyi tarifával hívható hívószámon) 0-24 órában.

A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség.

Az elektronikus bejelentéshez ki kell tölteni a NAV honlapjáról letölthető a 17T1042E jelű elektronikus adatlapot, és ezt az ügyfélkapun keresztül kell megküldeni az állami adóhatóság részére. Az adóhatóság részére teljesített bejelentés esetleges visszavonására és módosítására – így különösen a munkaidő változása, illetve a munkavégzés meghiúsulása esetén -, a bejelentett adatokban bekövetkezett változás bejelentésére is a 17T1042E jelű adatlap szolgál.

Telefonon keresztül az alábbi adatok megadása kötelező:

Munkáltató adószáma
Bejelentő adóazonosító-jele
Munkavállaló adóazonosító-jele és TAJ-száma
Munkavégzés jellege (alkalmi, mezőgazdasági, turisztikai, háztartási vagy iskolaszövetkezeti)
Munkavégzés napjai (mettől meddig)

Minimálisan kifizetendő bérek az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán 2019-ben:
minimálbér 729 Ft/óra vagy
a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum 976 Ft/óra, 

Minimálbér 2019 – Kormányrendelet: Az egyszerűsített foglalkoztatottnak jár 15%-os éjszakai pótlék (22 – 06) óra közötti munkaidőre, HA a munkavégzés ideje 22 – 06 óra között meghaladja az 1 órát.

Az egyszerűsített foglalkoztatottnak, a napi 8 óra feletti munkaidőre, az alapbéren felül 50% “túlóra pótlékot” is kell fizetni.
(Kivéve több napos bejelentés, egyenlőtlen beosztás pl: egybefüggő 2 nap bejelentés 1. nap 12 óra , 2. nap 4 óra munka, átlagosan maximum 8 óra)

Boltokban, közértekben, stb…, ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy munkakör, 50%-os vasárnapi pótlékot kell fizetni.

Ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy a munkakör, a túlórára 50% “túlóra pótlékot” + 50%-os vasárnapi pótlékot is kell fizetni.

Ha pl.: étteremben fizetett ünnepen dolgozik egyszerűsített foglalkoztatott, akkor a fizetett ünnepi órákra 100% pótlék is jár.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében az 1000 Ft-os vagy 500 Ft-os közteher erejéig (mezőgazdasági idénymunka esetén 500 ft, turisztikai idénymunkáért szintén 500 ft, alkalmi munka esetében 1000 ft) maximálisan kifizethető napi munkabér összege 2019-ben: 13.720 Ft/nap/fő.

Az egyszerűsített foglalkoztatás során kapott munkabért csak akkor kell bevallani az adóbevallásban, ha másmilyen jövedelem is volt abban az adóében, de ezt is csak akkor, ha a törvényi összeghatárt meghaladja.(a foglalkoztatás naptári napjainak száma megszorozva az adóév első napján hatályos minimál napibér.) Ha ennél az összegnél magasabb a jövedelem, akkor az efölötti összeget kell szerepeltetni a bevallásban.

Egyszerűsített munkaszerződés

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Top