For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Kenyérkereső a munka világában: ezt jelenti pontosan

Kenyérkereső a munka világában: ezt jelenti pontosan

Kenyérkeresőnek, családfenntartónak lenni nem választás kérdése – főként napjaink kihívásokkal teli, nehéz körülményei között nem az. A bizonytalan munkaerőpiaci helyzet, a válások valamint az egyedülálló szülők számának növekedése és a gyakorlat, hogy egy szülő otthon marad a gyermekkel mind tényezői az egy jövedelmen alapuló háztartásnak. Még a legtöbb két kereseten alapuló háztartásnak sem mindig sikerül több bevételt keresnie, mint amennyi költséget generálnak, hát még milyen nehéz dolga van a család egyedüli pénzkeresőjének!

A kenyérkereső modell

A kenyérkereső modell egy elméleten alapul, miszerint a család megélhetését a kenyérkereső teszi lehetővé. A kenyérkereső a család egy tagja, aki megkeresi a pénzt, hogy támogassa a többi családtagot. Hagyományosan a kenyérkereső otthonán kívül dolgozik és biztosítja a családjának a mindennapi betevőt, míg az eltartott a családi otthonban marad és a gyermekekről valamint az idősekről gondoskodik.

Kenyérkereső definíciója, fordításai és szinonimái

Kenyérkereső: a személy, aki megkeresi a pénzt, hogy eltartsa a családot. Jövedelme a családfenntartás alapvető szükségleteinek kielégítésére szolgál, annak elsőszámú forrása.

  • angolul: Breadwinner
  • németül: Ernährer
  • franciául: soutien de famille

Kenyérkereső szinonimái: pénzkereső, dolgozó, eltartó, munkás, alkalmazott, foglalkoztatott.

Ki a kenyérkereső a családban?

Mi van akkor, mikor a családban több ember is leteszi az ebédlőasztalra a sonkát? Először is, fontos tisztázni, hogy a “kenyérkereső” és a “dolgozó” nem ugyanaz a dolog. Ezt a család fő kenyérkeresője nagyon jól érzékeli. Kenyérkeresőnek lenni nem egyezik meg azzal, hogy van munkánk. A kenyérkereső a túlélésről, a megélhetésről gondoskodik, kötelessége a munka, számára nem opció otthagyni a munkahelyét még rövid időszakra sem.

Ennek fényében érzékelhetjük, hogy lehet több kereseten alapuló háztartás, de csak egy kenyérkereső. A kenyérkeresőnek van a legprofitábilisabb állása, gazdaságilag ő tölti be a legfontosabb szerepet, míg a másik, akinek lehetősége van mozogni a munkaerőpiacon, otthagynia az állását, egyszerű dolgozó. Akkor beszélhetünk csak megosztott kenyérkereső szerepről, mikor minkét fél ugyanolyan fontos munkahelyi pozícióban dolgozik, hasonló jövedelemmel támogatják a háztartás működését (nem kell feltétlenül megegyező fizetésnek lenni) valamint egyikőjük sem engedhetné meg magának, hogy otthagyja a munkahelyét.

A kenyérkereső tehát felelős a háztartás fenntartásáért, kötelessége a munka és nincs lehetősége otthagyni a munka világát a közeljövőben.

Hazánkban egy fizetésből gyakran nagyon nehéz megélni, tisztességesen eltartani egy családot. Sokan alkalmi, időszakos, bedolgozós munkát vállalnak fő jövedelemforrásuk mellé, illetve egyre több háztartásbeli vállal részmunkaidős állást keresetkiegészítés szempontjából.

Kenyérkereső anyák

Női kenyérkereső modellről,  avagy “kenyérkereső anyákról” akkor beszélünk, mikor egy család elsődleges jövedelemforrását a nő teremti meg. Egy ezredfordulós amerikai felmérés szerint a háztartások 40%-ában – ahol 18 éven aluli gyermek is található – a nő gondoskodott a család elsődleges jövedelemforrásáról. Ezeknek a kenyérkereső nőknek 37%-a férjes asszony volt, akik többet kerestek, mint a férjeik, 63%-a egyedülálló anyuka. 2018-ra nőtt ez az arány a gyermekes dolgozó kenyérkereső feleségek esetében 37-ről 42%-ra.

Egy 2017-es európai gender kutatás alapján a magyarok 79 százaléka szerint a férfi legfontosabb feladata a pénzkeresés, ez az északi országokban csak 15% körüli.

Manapság majdnem annyi kenyérkereső nő van, mint amennyi férfi, de emiatt nem kell, hogy kialakuljon a házban konfliktus. Az együttélés két emberről szól akik szeretik és támogatják egymást minden helyzetben, kulcsfontosságú a kommunikáció.

Változó nemi elvárások & kenyérkeresői szerepek

Míg a általánosságban a férfiak a kenyérkeresők a háztartásokban, mai változó világunkban az anyák gyakran átvállalják ezt a szerepet, mialatt a férjeik otthon maradnak és ügyelnek a család alapvető működtetéséről. Egyre gyakrabban válnak fiatalok is kenyérkeresőkké, idős vagy beteges szülők mellett. Azonban a legnagyobb kihívással a fiatal gyermekét egyedül nevelő, egyedülálló szülőknek kell szembenézniük: nekik nem csak a kenyérkeresői, de a háztartásbeli szereppel is meg kell birkózniuk egy időben.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Top