For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Pénzügyi tippek kenyérkeresők számára

Pénzügyi tippek kenyérkeresők számára

A kenyérkereső a család hőse, mondjuk úgy. Azonban nem egyszerű kenyérkeresőnek lenni, sosem lesz az. Minden hónapban megteremteni a pénzt egy háztartás működtetésére hatalmas áldozatot jelent. Elsődleges pénzkeresőként a család érdekei mindig megelőzik a sajátjaidat, a személyes álmaid a háttérbe szorulnak.

Kenyérkeresőként anyagi szabadságról túlzás lenni beszélni. Olyan felelősségek kötik le a kezeidet, mint a számlák fizetése, a gyerekek iskoláztatása, eleget keresni a költségek finanszírozására valamint új utakat találni a bevételszerzésre. Olyan, mintha sose maradna egy üres garas se magadra. De mindenképpen sikerülhet anyagi függetlenséget elérni, még egy család kenyérkeresőjeként is. A kulcs a kiadások okosan kezelése!

Íme néhány tipp a kenyérkeresőknek, egyedülálló szülőknek, vagy bárkinek, aki a háztartását kevés jövedelemből próbálja fenntartani!

1. Kövesd nyomon a pénzt

Tudod, hogy hol van az összes pénzed, hova megy ki és miért? Amennyiben nem tudsz válaszul egy magabiztos “igen!”-t mondani, itt az ideje, hogy azonnal utánanézzél. Még ha nem csak a te kezedben van a költségvetés, hanem egy másik családtag is felelős érte, akkor is tudnod kell a válaszokat ezekre a kérdésekre!

Szerezz hozzáférést az anyagi helyzetedhez, hogy megtudd hol is állsz most jelenleg. Személyesen és rendszeresen kövesd nyomon a nettó bevételeid, kiadásaid és a kiadások okait.

Elérhetőek különböző Excel táblázatok, személyes pénzügyi appok, melyek segítenek az adatok kezelésében, vagy választhatod a hagyományos papír-toll módszert is.

2. Komolyan beszélgess el a pénzügyekről a családoddal

Általános harcot jelent minden kenyérkereső számára a szeretett személyek rossz pénzkezelési szokásai. Valaki, aki valamilyen bujaságra, luxusra sokat költ. Egy családtag, aki semmit sem tesz annak érdekében, hogy munkát találjon. Egy hozzátartozó, aki mindig pénzt kér.

Ismerősen hangzik? Csak azért, mert mindenki megélhetését te keresed meg, nem jelenti azt, hogy csak neked kell cipelned ennek súlyát. Lehetsz te a család hőse, de az állandó hős-szerep komolyan igénybe veszi majd a fizikai, mentális és érzelmi állapotodat.

Üljetek le és próbáld megértetni velük az igazi pénzügyi helyzetedet, a problémákat, melyen keresztülmész, és próbáljatok megoldásokat találni rájuk, ki hogyan tudna segíteni. Készítsetek együtt egy tervet, hogyan tudná a család elősegíteni a bevételek növelését és a költségek csökkentését, például részmunkaidős állások vállalása, otthoni munkák, kis vállalkozás indítása alacsony tőkével és próbáljátok elkerülni a felesleges kiadásokat.

A családoddal történő egyenes, közvetlen kommunikáció segíteni fog a pénzügyeid jobb irányításában.

3. Tanulj meg nemet mondani

Még akkor is, ha az átlagnál jóval több keresettel rendelkezel, jogod van nemet mondani a kölcsönkérőknek valamint azoknak, akik állandóan a te segítségedre számítanak. Nem vagy rossz attól, hogy nem engedelmeskedsz a követelőző szeretteidnek. Megvannak a saját határaid, állítsd be a korlátokat!

Amennyiben szülő vagy és a gyermekeid állandóan új játékokat és drága holmikat követelnek, nyugodtan és kedvesen magyarázd el nekik, hogy ezek nehéz napok és szükséged van a pénzre olyan fontos dolgokhoz, mint élelmet vásárolni és bérleti díjat fizetni.

Amennyiben a szüleid kenyérkeresője vagy, tudasd velük, hogy megvannak neked is a saját pénzügyi korlátjaid és álmaid, mint ahogyan nekik is megvolt anno.

4. Tanítsd meg a pénz értékét és a kemény munkát

A család jó kenyérkeresőjének lenni nem feltétlenül azt jelenti, hogy rengeteget keresel. Sokkal inkább a jó pénzkezelési szokásokról szól, amit megtaníthatsz a szeretteidnek, hagy kövessék a példádat. Minden lehetőséget ragadj meg, hogy megmutasd a szeretteidnek, milyen fontos a kemény munka és a pénz, hogyan lehet takarékoskodni és felelősen költeni. Gondolkozz el a megtakarítások nyitásának lehetőségén.

5. Tegyél félre magadnak is

Habár te vagy a család hős kenyérkeresője, nem kell az egész fizetésedet minden hónapban az igényeikre költeni. A saját jövődre is gondolnod kell! Minden fizetésnapon tegyél félre egy kis összeget vésztartaléknak borítékba vagy takarékszámlára. Meglásd, lesznek olyan hónapok, mikor nem kell hozzányúlnod.

6. Fektess be korán

A befektetések, megtakarítások nem egyszerűek a kenyérkeresők számára. De a tény, hogy te vagy a család kenyérkeresője, nem kizáró tényező a befektetésekhez. Ahelyett, hogy csak a bankban gyűjtögeted a pénzedet, melynek kamata éppen az inflációt fedezi, fektesd be okosan jó hozamot ígérő lehetőségekbe, hogy hamarabb elérd a hosszútávú pénzügyi céljaidat. Informálódj alaposan a lehetőségekről és válaszd inkább az alacsonyabb kockázatú befektetéseket.

7. Biztosítsd be magad

Mint a befektetések, a biztosítás is biztos az utolsó dolgok között szerepel, amire a család kenyérkeresőjeként gondolnál. De ne úgy kezeld, mint egy plusz kiadást. A biztosítás megvéd a pénzügyi összeomlásoktól a váratlan helyzetekben. Azonban válaszd meg jól a neked leginkább megfelelő biztosítás típusát.

8. Nyugdíjaskori megtakarítások

Az időskori megtakarítás a másik dolog, amire a legtöbb kenyérkereső még gondolni sem mer, mert priorizálni kell a család szükségleteit. De gondolj csak bele, mind azok az évek, melyeket munkával töltöttél, hogy támogasd a családodat anyagilag, a kukába mennek, ha nem vagy képes a megtakarítani a jövődbe. Nézz szét a lehetőségek között, több módja is van, hogy a megalapozd a nyugdíjas éveidet.

Záró gondolatok

A helyes pénzügyi menedzsment döntő fontosságú, hogy mialatt a szeretteidről gondoskodsz, képes legyél megalapozni az anyagi jövődet. A család kenyérkeresőjének lenni nehéz szerep, de kétségkívül képes lehetsz az anyagiak kontrollban tartására.

Van véleménye? (2)


  1. Joba Angéla

    Örülök, hogy végre van egy álláskereső oldal, ami az alkalmi munkalehetőségekkel foglalkozik, szükség volt már rá! Nem mindenki teheti meg hogy kenyérkeresőként!! elmenjen teljes idős állásba. Én a 2 gyermekem mellett eztegyedül, Nyíregyházán nem tudom megoldani, ezért beugrós állásokkal próbálom megoldani.. tetszett a cikk, bár megtakarításokról túlzás lenne beszélni😫

  2. Joba Angéla

    Örülök, hogy végre van egy álláskereső oldal, ami az alkalmi munkalehetőségekkel foglalkozik, szükség volt már rá! Nem mindenki teheti meg hogy kenyérkeresőként!! elmenjen teljes idős állásba. Én a 2 gyermekem mellett eztegyedül, Nyíregyházán nem tudom megoldani, ezért beugrós állásokkal próbálom megoldani.. tetszett a cikk, bár megtakarításokról túlzás lenne beszélni😫

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Top